Wat Doe Je Als Elektricien?

Published Apr 17, 22
7 min read

Wat Doet Een Elektricien Allemaal?

Bespaar Nu met de Beste Electricien Offertes, Gratis!

Een kleine introductie stroom en elektriciteit: de stroomaanvoer vanaf de groepenkast leidt per vertrek naar een centraaldoos (Elektricien als Beroep; Taken, Opleiding,). Vanaf de centraaldoos lopen leidingen naar diverse lichtpunten, stopcontacten en schakelaars in het huis. In de keuken gebruik je over het algemeen meerdere apparaten die veel stroom verbruiken. Daarom is het van belang dat je daar minimaal twee groepen voor reserveert.

De maximale belasting van een groep is ongeveer 3680 watt. Verdeel de apparaten gelijkmatig over de groepen, afhankelijk van het stroomverbruik, en zorg dat je onder de grens van 3680 watt blijft.

Draag bij voorkeur isolerend schoeisel met rubberen zolen. Werk nooit met vochtige of natte handen. Gebruik deugdelijk geïsoleerd gereedschap. Pas op dat de isolatie van de draden niet wordt beschadigd bij het strippen. De elektrische leidingen worden aangesloten via de aansluitkast van het energiebedrijf. Deze aansluitkast is verzegeld en bevat de hoofdzekering.

In bepaalde ruimtes is het aarden van stopcontacten verplicht. Het gaat hierbij om de natte ruimtes zoals keuken en badkamer, de ruimtes met stenen vloeren en buitenruimte. De afstand tussen zadels vanaf schakelaars, stopcontacten en dozen tot het eerste zadel mag niet groter zijn dan 10 cm. Bij de horizontale leiding vervolgens om de 30 cm, bij de verticale leidingen om de 40 cm.

Eventueel kunt u voor alle zekerheid ook het afmonteren en aansluiten aan Instal, Center overlaten. Laat u het toch liever over aan de vakman? Zoek nu een vestiging bij u in de buurt. De elektrische installatie De elektriciteit komt uw huis binnen via de aansluitkast, waarin de hoofdzekering zit. Het energiebedrijf heeft deze kast verzegeld.

Hoe Leg Ik Zelf Elektriciteit?

De meterkast verdeelt de stroom in groepen, die allemaal met een zekering en een groepsschakelaar beveiligd zijn tegen overbelasting en kortsluiting. Elke groep voorziet via leidingen een deel van uw huis van elektriciteit. Zekeringen De meest gebruikte zekeringen zijn stoppen van 10 ampère, herkenbaar aan een rood verklikkertje, en 16 ampère, met een grijze verklikker.200 watt, 16 ampère x 220 volt = 3. 520 watt. Bij overbelasting slaat de stop uit. Deze moet dan vervangen worden. In plaats van stoppen worden steeds vaker automatische zekeringen gebruikt (soms in combinatie met een aardlekschakelaar). Deze hebben een zwarte knop die bij overbelasting uitspringt. Indrukken herstelt de stroomtoevoer weer.

Meestal is één apparaat de boosdoener. Weet u niet welk, haal dan alle stekkers uit de stopcontacten en maak de zekering in orde. Sluit de apparaten een voor een aan totdat de zekering opnieuw uitgeschakeld wordt. In het laatste apparaat zit dan de fout. Bij oude installaties vertakt elke groepsleiding zich volgens het normaaldozensysteem.

Alle stopcontacten, schakelaars en lichtpunten zijn aangesloten op de dichtstbijzijnde lasdoos. Uitbreidingen zijn eenvoudig, omdat dit systeem vaak in het zicht is geïnstalleerd (opbouw). Bij het moderne contactdozensysteem komt de groepsleiding uit op één centraal geplaatste lasdoos, waarop alle stopcontacten, schakelaars en lichtpunten (soms ook een tweede centraaldoos) zijn aangesloten.

Uitbreidingen zijn ook mogelijk volgens het normaaldozensysteem. In de loop der tijd zijn sommige draadkleuren veranderd. Let dus extra op als u oude en nieuwe draden met elkaar verbindt. De stroomdraad (aangeduid met de letter P) was groen, maar is nu bruin. De nuldraad (aangeduid met de letter N) was rood, maar is nu blauw.

De zwarte schakeldraad en de niet-geïsoleerde blanke aardedraad zijn gelijk gebleven. Sinds juli 1997 mogen uitsluitend nog stopcontactdozen met randaarde aangelegd worden, ook in woon- en slaapkamers. In ruimten met een stenen vloer, keukens, badkamers, kelders, garages, schuren en buitenshuis was deze extra beveiliging altijd al verplicht. Het betekent dat de contactdoos aangesloten moet zijn op een beschermleiding, zodat bij kortsluiting de stroom ongehinderd een uitweg kan vinden.

Elektricien Antwerpen

Merk bij wisselschakelaars met drie zwarte draden, de draad die is aangesloten op de P-klem met een stukje tape. De andere twee zwarte draden mogen verwisseld worden. Vervangt u een schakelaar door een dimmer, kies dan een dimmer met de juiste of een overcapaciteit. Schroef de schakelaar, de ring en de bruine en zwarte draad los.

Zet deze vast in de inbouwdoos en monteer de afdekplaat en bedieningsknop. Elektriciteit leggen: Werkwijze, prijs & keuring. Behalve op- en inbouwdimmers bestaan er ook snoer- en tafeldimmers voor armaturen die op een stopcontact zijn aangesloten. Bij het monteren van een stekker verwijdert u 4 cm van de snoermantel. Ontdoe de aders van 1 cm isolatie, draai elke ader afzonderlijk in elkaar (solderen is beter) en schroef ze in de contactpennen.

Een snoer aansluiten op een fitting komt op hetzelfde neer. Net als de montage van een snoerschakelaar, waarbij u, afhankelijk van het type, een of beide aders doorknipt. Een lamp ophangen Hang een plafondlamp altijd aan een trekontlaster (haakje), nooit alleen aan de installatiedraden. Verbind installatie- en lampdraden met een kroonsteentje.

Aansluitingen zijn mogelijk vanaf de meterkast, een inbouwdoos of een geaard stopcontact. Om een kabel door de buitenmuur te leiden, boort u een gat van 16 mm. Bescherm de kabel met een stuk pvc-buis en laat hem uitmonden in een lasdoos. De lasdoos heeft zeven ingangen; breek open welke u nodig heeft en vijl ze glad.Sluit het ene draadeind met een lasdop aan op de geel/groene aardedraad die van binnen komt en het andere op de aarde van de lichtarmatuur. De kabel moet minstens 50 cm diep worden ingegraven. Tot die diepte beschermt u hem met elektrabuis. Instal, Center verkoopt ook verplaatsbare buitenverlichting en stopcontacten.

Het zelf wijzigingen aanbrengen in groepenkast of elektrische installatie door een leek (want dat bent u volgens de wet als u geen elektrische opleiding heeft gevolgd en niet bevoegd bent) is niet toegestaan.. liander (de netwerkbeheerder) is daarom zeer gefocust op de afzegeling van hoofdzekering en meter (voor illegaal aftappen maar ook voor leken die aan hun installatie kunnen zitten).

De Residentieel Elektrotechnisch Installateurinclusief het laatste woord “ onzin” schaar ik onder u als leek die niet weet wat ze zegt. Maar als u het toch wil proberen zou ik zeggen hou ons op de hoogte wat de verzekering bij u gaat doen als u schade heeft (wat ik niet hoop)... door een door u zelf aangelegde installatie..

Maar als 'stommiteiten en knoeiwerk' de oorzaak zijn van schade, dan ligt het mogelijk toch genuanceerder. In voorwaarden van een woonhuisverzekering (NN) staat onder andere:'U bent niet verzekerd voor schade aan uw woning door onderhouds-, reparatie- en reinigingswerkzaamheden die ondeskundig aan uw woning zijn uitgevoerd;'U bent niet verzekerd voor schade aan uw woning door constructie-, montage- en installatiefouten.(Maar het maakt daarbij inderdaad niet uit of je zelf verantwoordelijk bent voor die fouten, of dat 'een deskundige' dit op zijn conto kan schrijven).

Als je zelf hebt misgekleund , of de verzekering stelt dat het door knoeiwerk komt terwijl het wellicht niet zo is sta je als thuisklusser wel in de hoek. Probeer dan maar je gelijk te halen/krijgen - Hoe leg ik zelf elektriciteit?. 29 apr 2014 15:28 door » 29 okt 2019 09:02 @Kweenie en @thecure, bedankt voor de info over saldering.

Maar zoals gezegd, ik adviseer NIET om te knoeien of te prutsen aan zulke zaken als je er geen verstand van heb. Maar overal kan iets fout gaan, of het nu door een deskundige, of door jezelf is aangelegd en als het dan fout gaat, is de schade die dat tot gevolg heeft gelukkig gedekt.

Volgens mij ontstaan de meeste schades in een woning, brand of waterschade enzovoort, door fouten en stommiteiten. Dat zou zo kunnen zijn. Maar wil de schade gedekt zijn, dan moet er sprake zijn van een 'onzeker voorval'. Ergens ligt de grens waar voorbij van zo'n onzeker voorval geen sprake meer is.

Als een verzekeraar op die gronden een claim zou afwijzen, zouden ze, denk ik, wel de helft van de uitgekeerde schadebedragen in hun zak kunnen houden. Op die gronden wordt de claim ook niet afgewezen. Dat gebeurt alleen als de schade veroorzaakt is door die ondeugdelijkheid. Lady1234 schreef: ↑29 okt 2019 09:19 Maar zoals gezegd, ik adviseer NIET om te knoeien of te prutsen aan zulke zaken als je er geen verstand van heb.

Voorbeelden Van Functieomschrijvingen Elektricien

Inderdaad installatiewerkzaamheden moeten deskundig gebeuren en voor de verzekering het maakt niet uit wie het doet: een deskundige eigenaar of een deskundige professional. Wie het doet, is niet van belang voor vergoeding van eventuele schade. 06 feb 2019 15:41 door » 29 okt 2019 21:41 als er twijfel vragen zijn, valt op dat er gewoon zonnepanelen verkopers reageren.

Navigation

Home

Latest Posts

Wat Kost Een Huis Bouwen Per M3 2020

Published Jan 15, 23
6 min read

Bouwmateriaal Beverwijk

Published Jan 13, 23
8 min read

Cao Glazenwassers En Schoonmaak 2022

Published Jan 13, 23
10 min read